• MAMMAOGMEG

Tidsklemma, ammeklemma & likestillingsklemma?

Updated: Jan 12, 2019


Som førstegangsgravid i Norge fylles jeg daglig av takknemlighet. Jeg er takknemlig over landet jeg bor i, og over mulighetene og rettighetene jeg har her. Jeg og babyen i magen får den medisinske oppfølgingen som er nødvendig, uten at jeg trenger å bekymre meg for hverken sykehusregninger eller forsikringspapirer. I tillegg får vi som foreldre muligheten til å være hjemme med barnet vårt i inntil 12 måneder etter fødselen, med betaling dessuten?! Man trenger ikke se til særlig underutviklede land for å skjønne at dette er relativt unikt. På tross av dette føler jeg meg fremdeles ikke helt trygg. Hvordan kan det være slik at jeg, som lever i et land der familiepolitikken er blant de mest rause i verden ikke føler meg trygg? Svaret er enkelt: Det er nemlig staten som skal bestemme hva som er best for meg og min familie.Tenker du allerede nå at jeg er en bortskjemt og utakknemlig drittunge? Som de sier i Monopol (eller var det et annet spill?): rykk tilbake til start og les igjen. Dette innlegget er ikke ment å være en klagemur, men det må være lov å innrømme at selv i Norge kan det, utrolig nok, finnes forbedringspotensiale.


Alle familier er forskjellige. Å tro at én og samme permisjonsmodell derfor skal passe for alle er derfor ganske naivt. For noen gjør jobbsituasjonen at det er praktisk vanskelig å være lenge borte fra jobb. For andre kan det være økonomiske årsaker til at "one size fits all"-tankegangen ikke fungerer. Som ung i Oslos boligmarked er det vanlig at både belåningsgrad og gjeldsgrad er strukket til maks, og gjerne litt til, og det skjøre korthuset (bokstavlig talt) kan raskt kollapse om inntekten endres. Det kan også være andre praktiske årsaker til at det passer best at for eksempel mor er hjemme, og én slik grunn kan være amming. Vi må nemlig bare innse at den fine tanken om likestilling kommer til kort når det gjelder visse biologiske prosesser. En pappa er absolutt ikke en dårligere omsorgsperson, men en mann som kan gro pupper og produsere melk har jeg enda tilgode å møte. Min personlige oppfatning er at konsekvensen av de nevnte punktene er at en del kvinner (les: meg) likevel velger å være hjemme lenger enn foreldrepermisjonen tilsier, men da uten lønn og full pensjon. Hvor er egentlig likestillingen i det?


Å styre et land er en kompleks oppgave, og i dagens samfunn finnes det mange viktige og vanskelige problemstillinger. Klimapolitikken og reduksjon av CO2-utslipp, krig, flyktningstrømmer, kreftforskning, sult og elendighet. Listen på problem å løse synes å være uendelig, så la oss derfor ikke addere til denne listen med problem som den enkelte familie faktisk kan løse selv. Dersom vi har havnet der det er nødvendig at staten detaljregulerer oppdelingen av foreldrepermisjon venter jeg også spent på å høre regjeringens føringer på hvem som skal lage middag, rydde ut av oppvaskemaskinen eller støvsuge trappen hjemme.


/Mamma15 views0 comments

Recent Posts

See All

Let's talk permisjon...

Permisjonsopprøret runger fremdeles i vårt landstrakte land, og dersom du fremdeles ikke har fått dette med deg er det fordi du sannsynligvis ikke har, eller har nærliggende planer om å skaffe, barn.

Nytt år - Nye muligheter?

Juleferie og nyttårsfeiring er passé, og dårlig samvittighet over tom bankkonto og kalorioverskudd kan plage selv den mest standhaftige av oss. Det er januar. Mørkt og kaldt, og både våren og neste fe

© 2023 by Design for Life.

Proudly created with Wix.com

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon